Therapeut Samara 

Samara is gespecialiseerd in het lymfestelsel van het paard. Ook wel het opruimsysteem van het lichaam. Afvalstoffen, schadelijke cellen, kapotte cellen en indringers zijn slechts een kleine greep uit wat het lymfestelsel vervoerd. Door middel van Manuele Lymfe Drainage, algemeen voedingsadvies, coaching in een lymfe handig management en eventueel lymfe taping kan ze bijdrage aan de gezondheid van jouw paard. 


"Als tweejarig meisje waren mijn ouders me geregeld kwijt op stal. Gelukkig hoefde ze niet heel ver te zoeken; Ze vonden mij altijd ‘in’ de stal van mijn grootste vriend Ivanck, (Mytens xx X Ulft). Een jong paard dat uiteindelijk tot 2020 bij ons is gebleven. 

Als kind heb ik anders leren communiceren met paarden. Ik kende geen gevaar en ieder paard was mijn beste vriend. Deze liefde en passie is gaan groeien en ik wilde meer. Meer dan poetsen, rijden of verzorgen. Ik wilde mijn vrienden beter, blijer en gezonder maken!


Als vierjarige had ik mijn eerste eigen pony Tommy en op mijn negende ik kreeg ik Hiawatta. Een behoorlijk pittige, rebelse en daarmee ook een tikkie gevaarlijke pony. De avonturen die ik met Hiawatta heb beleefd... daar kan ik wel een boek over schrijven! Toen mijn groeispurt voorbij was en ik oud genoeg, mocht ik eindelijk mijn grote vriend Ivanck (paard van mijn moeder) verzorgen en rijden. 27 jaar lang hebben we van dit paard mogen genieten. Een prachtig KWPN'er maar ook een brokkenpiloot waar we zoveel van hebben geleerd en hij is nog altijd een groot gemis. 10 jaar geleden is Zudor (Sit thise one out xx X Convensana VI 204) in ons leven gekomen. Een Lippizaner X Engels Volbloed, Ontzettend lief,  knap, temperamentvol en wederom een project waar we ontzettend van leren elke dag weer.

 

Vele jaren later is er veel veranderd, maar de paarden zijn altijd in mijn leven gebleven.  Ik ben in 2020 achter mijn (kinder)droom aangegaan om een bijdrage aan de gezondheid, fitheid en blijheid van ieder paard te kunnen leveren. In 2021 ben ik gestart met de opleiding Manuele Lymfe Drainage Therapeut. Inmiddels heb ik al vele (paarden)klanten mijn liefde van dit vak kunnen geven. Elke behandeling is een cadeau waarbij onwijs veel liefde en dankbaarheid vrijkomt. Ik neem jou en je paard graag mee in de lymfe wereld, waarbij we kijken naar de beste aanpak voor jou en jouw paard."


Voor het behouden van mijn licenties en het waarborgen van de kwaliteit van de behandeling volg ik jaarlijks diverse bijscholingen om mijn kennis nog verder uit te breiden.

Ik ben aangesloten bij:

 • Blauwe Hengst


Wil je meer informatie? 

Neem gerust contact met mij op : 


Samara Schutte

06 - 49 947 907

Samara@fithorse.nl


MANUELE LYMFE DRAINAGE 

Manuele Lymfe Drainage (MLD) is een therapie waarbij er een speciale massage techniek wordt ingezet die direct op het lymfesysteem werkt. Het is een hele subtiele manier van masseren die door paarden als erg ontspannen wordt ervaren. MLD heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam en is daardoor breed inzetbaar.


Lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd daarbij de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogt worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en treedt er onder andere minder verzuring op in het lichaam. 

Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Dit gebeurt door middel van twee regelsystemen namelijk de sympaticus en de parasympaticus.


De sympaticus zorgt voor de aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. De parasympaticus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, opbouw en het herstel.  Een paard kan alleen optimaal herstellen (van zowel inspanning, blessures als van een wond) als zijn parasympatische zenuwstelsel actief is.


Manuele Lymfe Drainage spreekt het parasympatische systeem aan, waardoor hij sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen. Kort samengevat heeft lymfe drainage een drieledige werking: het verhoogt de afvoer van afvalstoffen, het verbetert het herstel en de algehele afweer.


Door middel van manuele lymfe drainage proberen we aandoeningen/klachten te verminderen, daarnaast gaan we ook op zoek naar de oorzaak. In een traject krijgt de eigenaar coaching en handvaten voor een lymfe handig management. Zodat niet alleen de klachten worden aangepakt, maar ook de oorzaak.


MLD behandeling 

Voor de eerste behandeling zal er een (telefonische) intake met de eigenaar plaatsvinden om alle noodzakelijke informatie te verzamelen. Vervolgens kan er een behandeling worden ingepland. De behandeling is altijd op locatie en bij voorkeur in zijn/haar eigen vertrouwde omgeving. Een behandeling van het gehele paard duurt gemiddeld 1 à 1,5 uur. Er zijn situaties waarin de behandeling langere tijd in beslag neemt of juist korter duurt, dit is per paard/klacht afhankelijk.  

Tijdens de behandeling zal het paard in de parasympaticus komen en zich volledig ontspannen. Er ontstaat dan vaak een endorfine-effect; Het paard wordt slaperig, sluit de ogen, laat het hoofd zakken en knikkebolt. Daarnaast zie je vaak dat ze gaan likken, kauwen, gapen, uitschachten en krijgen ze een hanglip. Ook kunnen ze jeuk ervaren waardoor ze willen kriebelen of de benen gaan verplaatsen. Sommige paarden (vooral die nog niet gewend zijn aan mijn handen) zijn in het begin nieuwsgierig en zullen niet in één keer alle bovenstaande symptomen laten zien. 


Na de behandeling

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je paard na de behandeling in de totale ontspanning kan blijven en dus geen inspanning meer hoeft te verrichten. Na de behandeling is het paard dus 'vrij'. De dag na de behandeling kun je weer alles doen met je paard (mits er geen andere adviezen vanuit de behandeling zijn gegeven). 

Bij een aantal klachten kan een MLD behandeling direct ondersteuning bieden en ook direct zichtbaar zijn, denk aan stalbenen of acute oedeemvorming. In andere situaties zijn meerdere behandelingen nodig, denk aan slecht helende wonden, Einschuss en hoefbevangenheid. Bij chronische klachten zoals elefantiasis, zomereczeem of Chronisch Progessief Lymfeoedeem (CPL) is behoorlijk wat vooruitgang te boeken, maar is een langere (& vaak preventieve) MLD behandeltraject noodzakelijk. 


MLD Starters pakket

Na de (telefonische) intake en eerste behandeling zal er een persoonlijk dossier van jouw paard worden aangemaakt in ons systeem. Hierin vermelden we alle verkregen informatie vanuit de intake en de uitgebreide checkronde (die we bij de eerste behandeling zorgvuldig invullen). Zo kunnen we alle informatie bijhouden gedurende het gehele traject, wat wellicht ook handig is voor in de toekomst bij andere klachten of wanneer het paard is overgenomen door een andere eigenaar. 

De intake en de eerste behandeling nemen dus extra werk en tijd in beslag. Daarnaast zien we in veel gevallen dat we na 3 behandelingen de conclusie kunnen trekken of de MLD behandelingen bij jouw paard goed aanslaan. Om deze twee reden werken we met een MLD-starterspakket. Vanuit daar kun je kiezen voor preventieve behandelingen of losse behandeling. 

In sommige gevallen is een behandelingstraject op maat nodig, dit zullen we persoonlijk met je bespreken. 

Voor meer informatie over de tarieven, klik hier.

AANDOENINGEN / KLACHTEN VOOR MLD 

 • stalbenen
 • CPL - Chronisch Progressief Lymfe oedeem
 • Einschuss
 • Elefantiasis
 • chronische mok
 • blessure gevoelig paard
 • snelle verzuring en stijfheid na trainen
 • dikke koker
 • na castratie
 • slecht herstel
 • hoge ontstekingsgevoeligheid
 • harde dikke manenkam
 • na ziekte
 • staart en manen eczeem
 • hoefbevangenheid
 • spierbevangenheid
 • peesontsteking
 • regelmatige verkoudheden
 • slechte weerstandna ziekte
 • revalidatie
 • littekenweefsel
 • trage wondgenezing
 • slecht helende wonden
 • tijdens stressvolle periode (bijv. verhuizing)
 • Na een zware training/wedstrijdenMet preventief behandelen ondersteun je het lymfe- en immuunsysteem en verklein je de kans op bovenstaande klachten.


AROMATHERAPIE 

We gebruiken 100% natuurlijk en biologisch essentiële oliën. De olie ondersteunen het paard zowel fysiek als mentaal en versterkt het immuunsysteem, huidproblemen, luchtwegaandoeningen, maag en darm klachten, problemen hormonaal, bij onrust en angst en nog veel meer. De oliën zijn zeer breed inzetbaar. Deze natuurlijke oliën worden herkend door het lichaam van het paard en ondersteund op die manier lichaamsprocessen. Zo heeft iedere essentiële olie zijn eigen unieke werking.


Tijdens behandelingen gebruiken we frequent bepaalde essentiële oliën ter ondersteuning van de behandeling door te laten inhaleren of masseren op de huid. Bij gespannen paarden gebruiken we een oliën die de geest kalmeren zodat de paarden meer ontvankelijk zijn voor de behandeling, waardoor deze dus een betere en diepere inwerking krijgt.

CURRICULUM VITEA

2022 - Silverlinde / Margriet Cremers - Dudok van heel 

Aromatherapie paard/hond


2021 - Blauwe Hengst - Natascha Bos

JAAROPLEIDING GEREGISTREERD MANUELE LYMFE DRAINAGE THERAPEUT PAARD

MLD I basis, MLD II oedemen, MLD III lymfetaping 


2021 - Blauwe Hengst - Natascha Bos

THEMADAGEN 

*Natuurlijke voeding theorie

*Natuurlijke voeding praktijk 

*Insuline resistentie 

*Blessure en herstel 

*Ruwvoer Anders

*Chronisch Progressief Lymfoedoem (CPL)

*Verbindende gespreksvoering